Rolada z kiwi

  • wyświetlono: 381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wspaniały prezent dla kochanej osoby. Nieważne czy to będzie "druga połówka", dzieci, rodzice czy miły sąsiad albo sąsiadka, wszyscy będą zadowoleni z takiego prezentu.

KORAL
  • 8 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

Ciasto : mąka pszenna 50 g
mleko w proszku 10 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 30 g
olej 25 g
3 jajka
cukier 55 g
szczypta fioletowego barwnika
Masa : śmietana 30 % 100 ml
cukier waniliowy 1-1,5 łyżeczki
sok z cytryny ok. 1 łyżeczki
3-4 owoce kiwi

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z kiwi

  • ROLADA1. Blaszka 21 X 21 cm spód wyłożony papierem do pieczenia.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.
    Mleko w temperaturze pokojowej mieszamy z olejem.
    Całe jajka ubijamy z cukrem na puch.
    W trzech porcjach dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łopatką.
    Na koniec dolewamy mleko i olejem i krótko mieszamy do połączenia się składników.
    Odkładamy kilka łyżek ciasta do miseczki lub woreczka cukierniczego( łatwiej wtedy rozłożyć ciasto ).
    Do reszty ciasta dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na blaszkę.
    Resztę białego ciasta rozlewamy cienkim strumieniem pionowo i poziomo.
  • ROLADA2. Ciasto pieczemy w 170 C około 15 minut do lekkiego przyrumienienia.
    Po wyjęciu z blaszki delikatnie odrywamy papier i zwijamy w rulon za pomocą ręcznika kuchennego.
    Fioletową częścią do góry.Jeśli mamy zbyt twarde boki , można je odkroić.Studzimy.
    Kiwi obieramy przecinamy w poprzek na pół i za pomocą foremki wycinamy kwiatki.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy, gdy będzie lekko sztywna dodajemy cukier i sok z cytryny i dalej ubijamy na sztywną masę.
    Ostudzone ciasto odwijamy, środek i wewnętrzne boki wypełniamy bitą śmietaną.
    Lepiej dać mniej śmietany żeby nie wypływała z rolady i nie brudziła nam fioletowego ciasta.
    W środku rolady układamy rząd wykrojonych kiwi-kwiatków.
    Brzegi rolady zwijamy do siebie, całość zwijamy w folię przezroczystą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
  • ROLADA3. Albo wstawić do zamrażalnika na około 60 minut i już praktycznie można kroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bita śmietanaroladakiwi

Komentarze

Podobne przepisy

image-1v94m60

Dodane przez: Teodorka

Ciasto z musem kiwi

Można udekorować startą białą czekoladą.

Pieczone jabłka z kaszą manną i masłem orzechowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Jogurtowe ciasto z kiwi

Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszne...

Śmietanowy kiwiaczek

Dodane przez: Iwonak

ciasto śmietanowe z kiwi

słodycz bitej śmietany przełamuje...

Ciasto czekoladowe z kiwi

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto czekoladowe z kiwi

Bardzo dobre czekoladowe ciacho...

Ciasto piankowe z soczystym kiwi

Dodane przez: dagita

Ciasto piankowe z soczystym kiwi

Przepis widziałam już w wielu miejscach....

Ciasto z kiwi i galaretką

Dodane przez: beetle

Ciasto z kiwi i galaretką

Pyszne, egzotyczne, kuszące kolorem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE