Zielona rolada z kiwi

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na lekką roladę szpinakową z kremem jogurtowym i owocami kiwi. Możemy jeść taką roladę nawet jak jesteśmy na diecie.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    4 łyżki ksylitolu
    4 łyżki mąki
    1 łyżka oleju
    450 g mrożonego szpinaku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 owoce kiwi
    400 ml jogurtu naturalnego
    1 galaretka o smaku kiwi
    1 łyżka żelatyny
    1/2 szkl gorącej wody+ 1 szkl
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Zielona rolada z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przekładamy zamrożony szpinak na sitko i zostawiamy do rozmrożenia i odcieknięcia z wody.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy ksylitol i cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i rozmrożony i odsączony szpinak. Miksujemy, aż składniki się połączą.
    Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Łyżką dokładnie rozprowadzamy ciasto po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
    W tym czasie kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy na sitko po szpinaku i przelewamy 1 szkl gorącej wody.
    Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Moczymy w zimnej wodzie czystą ściereczkę kuchenną(musi być większa niż upieczone ciasto).
    Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika na mokrą ściereczkę papierem do pieczenia do góry a następnie ściągamy papier(zostawiamy go bo jeszcze się przyda). Skrapiamy delikatnie ciasto wodą i za pomocą ściereczki zawijamy ciasto w roladę wraz ze ściereczką, odkładamy do wystudzenia.
    Jogurt naturalny miksujemy wraz z rozpuszczoną galaretką. Zimną roladę rozwijamy ze ściereczki i kładziemy ją na papierze do pieczenia. Smarujemy lekko stężałą masą jogurtową, na środku układamy pokrojone kiwi. Zwijamy ciasto w roladę za pomocą papieru do pieczenia. Zawijamy roladę ściśle w papier i wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepsza jest na drugi dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować