Zielona rolada z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej przekładamy zamrożony szpinak na sitko i zostawiamy do rozmrożenia i odcieknięcia z wody.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy ksylitol i cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i rozmrożony i odsączony szpinak. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Łyżką dokładnie rozprowadzamy ciasto po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy na sitko po szpinaku i przelewamy 1 szkl gorącej wody.
Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Moczymy w zimnej wodzie czystą ściereczkę kuchenną(musi być większa niż upieczone ciasto).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika na mokrą ściereczkę papierem do pieczenia do góry a następnie ściągamy papier(zostawiamy go bo jeszcze się przyda). Skrapiamy delikatnie ciasto wodą i za pomocą ściereczki zawijamy ciasto w roladę wraz ze ściereczką, odkładamy do wystudzenia.
Jogurt naturalny miksujemy wraz z rozpuszczoną galaretką. Zimną roladę rozwijamy ze ściereczki i kładziemy ją na papierze do pieczenia. Smarujemy lekko stężałą masą jogurtową, na środku układamy pokrojone kiwi. Zwijamy ciasto w roladę za pomocą papieru do pieczenia. Zawijamy roladę ściśle w papier i wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepsza jest na drugi dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze