Dzisiaj proponuję Wam roladę z indyka z nadzieniem ze szpinaku.
Rolada jest pyszna zarówno na ciepło do drugiego dania, jak również na zimno jako smakowita przekąska nadająca się również do kanapek.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
filet z indyka 600 g,
masło klarowne 2 łyżki,
szpinak świeży około 500 g,
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 3,
sól morska do smaku,
pieprz świeżo mielony do smaku,
gałka muszkatołowa szczypta,
ser żółty około 100 g,
mąka 3 łyżki,
jajko 1 szt,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia,
Rolada z indyka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet indyczy opłukać, osuszyć następnie ponacinać i rozbić na duży płat, oprószyć solą i pieprzem.
Szpinak oczyścić z brzydkich liści,dokładnie opłukać kilka razy,odsączyć na sicie i pokroić.
Cebulę i czosnek obrać drobno pokroić następnie podsmażyć na maśle klarownym.
Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczony szpinak i podsmażać na małym ogniu aż szpinak będzie prawie miękki.
Doprawić solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Pod koniec smażenia dodać starty na tarce żółty ser, przemieszać i zdjąć z ognia.
Szpinak rozłożyć na przygotowanym wcześniej płacie i zwinąć w roladę.
Następnie roladę panierować w mące, jajku a na końcu w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony.
Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką lub buraczkami.
Komentarze