Panierowane filety z kurczaka

4.43 (205 ocen)

  • 15 min

Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i mizerią. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! :)

  • 15 min

Składniki:

  • (na 2 duże kotlety):
    2 piersi z kurczaka
    2 łyżki mąki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżeczki soli
    1/3 szklanki bułki tartej
    1 jajko
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.43 (205 ocen)

Panierowane filety z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa do pożądanej grubości. To samo robimy z drugą piersią.
  • 2. Przygotowujemy trzy talerze. Na jednym mieszamy mąkę z solą i pieprzem, na drugim rozbijamy jajko, a na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy masło. Rozbitą pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniakami, puree, marchewką, sałatą itd...) Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować