Rolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej mamy, więc polecam.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na biszkopt :
4 duże jajka
100 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa :
400 ml śmietany 30 %
2 cukry waniliowe
20 g cukru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
200 g świeżych truskawek
Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, równo je rozsmarowując.
Pieczemy duży, płaski biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto zawijamy z papierem w rulon. Pozostawiamy aż ostygnie.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem aż będzie sztywna. Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki (trochę pozostawiamy do ozdoby ), mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę odkładamy na 10 minut do lodówki aby lekko stężała.
Ciasto odrywamy od papieru, rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy roladę.
Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Po długim chłodzeniu z rolady odkrawam końce, ciasto układamy na półmisku, dekorujemy odrobiną śmietany, truskawkami i cukrem pudrem. Podajemy.
Ciasto bardzo dobrze się kroi, nie kruszy i jest pyszne.
Smacznego.
Komentarze