Rolada szpinakowa leśny mech

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna szybka do zrobienia rolada szpinakowa z kremem śmietankowym i owocami. Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. A szpinaku w ogóle nie czuć w cieście.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    (Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
    200 g świeżego szpinaku
    3 jajka
    150 g cukru
    125 ml oleju słonecznikowego
    250 g mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
     
    KREM:
    300 ml śmietanki 36%
    200g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
     
    DO DEKORACJI I NA KREM:
    borówki amerykańskie
    granat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Leśny mech Rolada

Rolada szpinakowa leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak zblendować. Jajka ubić z cukrem, aż potroją objętość. Dodać szpinak, olej i skórkę z cytryny. Dalej ubijać.
  • 2. Wyłączyć mikser, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników.
  • 3. Ciasto wylać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół. Piec 30-25 min.
  • 4. Kiedy rolada się piecze przygotować ręcznik, na który należy wyłożyć ciasto od razu po upieczeniu i zawinąć wzdłuż krótszego boku. Odstawić do całkowitego wystudzenia ciasta.
  • 5. Wszystkie składniki na krem umieścić w misie i ubić na sztywno. Ciasto rozwinąć z ręcznika i rozsmarować na nim krem zostawiajac odstępy od brzegów. Ułożyć owoce i za pomocą ręcznika z powrotem zawinąć całość w roladę. Umieścić na docelowym talerzu i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować