Pyszna szybka do zrobienia rolada szpinakowa z kremem śmietankowym i owocami. Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. A szpinaku w ogóle nie czuć w cieście.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO:
(Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
200 g świeżego szpinaku
3 jajka
150 g cukru
125 ml oleju słonecznikowego
250 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
Rolada szpinakowa leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak zblendować. Jajka ubić z cukrem, aż potroją objętość. Dodać szpinak, olej i skórkę z cytryny. Dalej ubijać.
2.Wyłączyć mikser, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników.
3.Ciasto wylać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół. Piec 30-25 min.
4.Kiedy rolada się piecze przygotować ręcznik, na który należy wyłożyć ciasto od razu po upieczeniu i zawinąć wzdłuż krótszego boku. Odstawić do całkowitego wystudzenia ciasta.
5.Wszystkie składniki na krem umieścić w misie i ubić na sztywno. Ciasto rozwinąć z ręcznika i rozsmarować na nim krem zostawiajac odstępy od brzegów. Ułożyć owoce i za pomocą ręcznika z powrotem zawinąć całość w roladę. Umieścić na docelowym talerzu i przechowywać w lodówce.
Komentarze