Rolada serowa ze szparagowym pesto, szparagami, suszoną śliwką i szynką prosciutto

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zielone szparagi, suszone śliwki, szynka prosciutto to doskonała mozaika. Taka rolada może być miłym zaskoczeniem dla rodziny. Polecam, jest pyszna.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 wiejskich jajek
    2 łyżki mączki migdałowej ( mogą być mielone migdały )
    200 g sera żółtego ( u mnie gouda )
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    szparagi zielone ( 2 pęczki x 250 g )
    100 g orzechów laskowych
    4 łyżki oleju lnianego
    łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    szczypta chili
    sól do smaku

    śliwki suszone około 150 g
    80 g szynki prosciutto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Pesto Szynki

Rolada serowa ze szparagowym pesto, szparagami, suszoną śliwką i szynką prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jajka wybić do miseczki i dokładnie rozbełtać. Można to zrobić mikserem.
    Do jajek dodać mączkę migdałową i starty na grubych oczkach żółty ser. Dodać jeszcze pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Wymieszać.
    Mieszankę jajeczną wylać do formy.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Wyjąć z pieca i wystudzić.
    Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Pocierając w dłoniach usunąć skórki.
    Przełożyć do miski blendera.
    Szparagi umyć, osuszyć. Odłamać twarde końcówki. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 minuty. Wyjąć i przepłukać zimną wodą/ schłodzić. Nabiorą ładnego zielonego koloru.
    Odciąć główki - ok 4 - 5 cm. Są bardzo delikatne. Pozostałe części włożyć do miski blendera.
    Zmiksować orzechy laskowe ze szparagami. Musi powstać gładka masa. Dodać olej lniany, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, chili i sól do smaku. Ponownie zmiksować.
    Smarowidło rozprowadzić na placku z jajek i sera. Ładnie rozsmarować.
    Poukładać naprzemiennie w rzędach odcięte szparagi/ główki i suszone śliwki. Na wierzchu poukładać plasterki szynki prosciutto.
    Placek zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc.
    Pokroić na 1,5 - 2 cm plastry.
    Smacznego.

Porady

Takie młode, zielone szparagi nie wymagają obierania. Twardsze kawałki szparagów, te odłamane można wykorzystać do ugotowania bulionu warzywnego. Do miksowanej masy można dodać łyżkę lub więcej szpinaku ( rozmrożonego i odciśniętego ) u celu uzyskania bardziej zielonego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki Szparagi Szynka Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować