Makaron ze szparagami i prosciutto

  • wyświetlono: 965 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Makaron ze szparagami i prosciutto, prosty w przygotowaniu, wyważony w smaku i elegancko prezentujący się na talerzu.

palinos
  • 2 porcje
  • 20min

Składniki

1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
80 g szynki Prosciutto Crudo w plastrach
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
90 ml (ok. 6 łyżek) śmietanki 30 % lub gęstej śmietany 22%
ok. 1/3 szkl. wody z gotowania makaronu
sól i pieprz do smaku
do dekoracji makaronu: utarty parmezan i liście bazylii

Sposób przygotowania przepisu:

Makaron ze szparagami i prosciutto

  • 1. Plastry szynki pokroić na niewielkie kwadraty, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
    Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać szynki i nadal smażyć.
    Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kilkucentymertowe kawałki. Grubsze szparagi pokroić drobniej (tylko łodygi).
    Szparagi dodać na patelnię, smażyć kilka minut.
    Szynka powinna być lekko zrumieniona, a szparagi miękkie i jędrne, wtedy należy dodać na patelnię śmietankę, lekko posolić.
    Sos gotować kilka chwil, aż sos lekko zgęstnieje, a składniki połączą się.
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, odcedzić makaron i natychmiast przełożyć na patelnię z gotującym się sosem. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać makaron z sosem. Patelnię zdjąć z ognia.
    Makaron podawać udekorowany listkami bazylii i tartym parmezanem.

Porady

Podczas smażenia składników sosu może się zdarzyć, że czosnek zacznie się przypalać, a szparagi będą jeszcze twarde. Należy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dzięki temu szparagi zmiękną, a czosnek nie będzie przypalony.
Makaron należy gotować w dużej ilości, mocno osolonej wody (powinna mieć smak wody morskiej).
Makaron po ugotowaniu odcedzić i natychmiast połączyć z sosem. Nie hartować makaronu zimną wodą i nie pozostawiać na sicie do całkowitego wystudzenia i osuszenia. Gorący i wilgotny makaron dobrze łączy się z sosem.
Gorący makaron dodany do sosu, wchłania dużo sosu i makaron może być suchy. Dodanie wody z gotowania makaronu, sprawia że sos staje się aksamity i jest go nieco więcej w makaronie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmakaronmoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiSzparagiprosciutto

Komentarze

Podobne przepisy

Spaghetti ze szparagami i botwinką

Dodane przez: 2milutka

Spaghetti ze szparagami i botwinką

Spaghetti w wiosennym wydaniu,...

Makaron penne ze szparagami i kozim serem

Dodane przez: Gregorhspeed

Makaron penne ze szparagami i kozim serem

Makaron ze szparagami czemu nie.

Makaron z botwinką i szparagami

Dodane przez: mysza75

Makaron z botwinką i szparagami

Lekki obiad w którym mamy przewagę...

makaron ze szpinakiem i pomidorami

Dodane przez: Kinia1984

Makaron ze szpinakiem i pomidorami

Szybki, niedrogi, smaczny i zdrowy....

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Dodane przez: alba blox

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem...

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami FIT

Dodane przez: Maurycy Dworniczek

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami....

Makaron ze szpinakiem i suszonymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE