Makaron ze szparagami i prosciutto, prosty w przygotowaniu, wyważony w smaku i elegancko prezentujący się na talerzu.
4.47 (177 ocen)
Porady
Podczas smażenia składników sosu może się zdarzyć, że czosnek zacznie się przypalać, a szparagi będą jeszcze twarde. Należy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dzięki temu szparagi zmiękną, a czosnek nie będzie przypalony. Makaron należy gotować w dużej ilości, mocno osolonej wody (powinna mieć smak wody morskiej). Makaron po ugotowaniu odcedzić i natychmiast połączyć z sosem. Nie hartować makaronu zimną wodą i nie pozostawiać na sicie do całkowitego wystudzenia i osuszenia. Gorący i wilgotny makaron dobrze łączy się z sosem. Gorący makaron dodany do sosu, wchłania dużo sosu i makaron może być suchy. Dodanie wody z gotowania makaronu, sprawia że sos staje się aksamity i jest go nieco więcej w makaronie.
Komentarze