Makaron ze szparagami i prosciutto

4.47 (177 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Makaron ze szparagami i prosciutto, prosty w przygotowaniu, wyważony w smaku i elegancko prezentujący się na talerzu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
    80 g szynki Prosciutto Crudo w plastrach
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy extra vergine
    90 ml (ok. 6 łyżek) śmietanki 30 % lub gęstej śmietany 22%
    ok. 1/3 szkl. wody z gotowania makaronu
    sól i pieprz do smaku
    do dekoracji makaronu: utarty parmezan i liście bazylii
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szparagami i prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry szynki pokroić na niewielkie kwadraty, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
    Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać szynki i nadal smażyć.
    Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kilkucentymertowe kawałki. Grubsze szparagi pokroić drobniej (tylko łodygi).
    Szparagi dodać na patelnię, smażyć kilka minut.
    Szynka powinna być lekko zrumieniona, a szparagi miękkie i jędrne, wtedy należy dodać na patelnię śmietankę, lekko posolić.
    Sos gotować kilka chwil, aż sos lekko zgęstnieje, a składniki połączą się.
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, odcedzić makaron i natychmiast przełożyć na patelnię z gotującym się sosem. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać makaron z sosem. Patelnię zdjąć z ognia.
    Makaron podawać udekorowany listkami bazylii i tartym parmezanem.

Porady

Podczas smażenia składników sosu może się zdarzyć, że czosnek zacznie się przypalać, a szparagi będą jeszcze twarde. Należy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dzięki temu szparagi zmiękną, a czosnek nie będzie przypalony. Makaron należy gotować w dużej ilości, mocno osolonej wody (powinna mieć smak wody morskiej). Makaron po ugotowaniu odcedzić i natychmiast połączyć z sosem. Nie hartować makaronu zimną wodą i nie pozostawiać na sicie do całkowitego wystudzenia i osuszenia. Gorący i wilgotny makaron dobrze łączy się z sosem. Gorący makaron dodany do sosu, wchłania dużo sosu i makaron może być suchy. Dodanie wody z gotowania makaronu, sprawia że sos staje się aksamity i jest go nieco więcej w makaronie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szynka parmeńska (prosciutto) Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować