400 g sera Gouda
200 g serka topionego śmietankowego
100 g masła
4 jajka ugotowane na twardo
250 g szynki konserwowej w kawałku
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
Rolada serowa z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser, nie wyjmując z opakowania. Trzymamy go w wodzie do momentu, aż ser zrobi się cały miękki i plastyczny ok. 30 - 40 minut. (Użyłam takiego sera).
2.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, jajka i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
3.Ser żółty wyjąć z wody i foli, położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Posmarować farszem i zwinąć w roladę.
4.Całość zawinąć ciasno w folię spożywczą. Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry.
Porady
Przepis znalazłam na blogu kulinarnym: kuchnia Broni
Komentarze