Rolada piankowa z bitą śmietaną i malinami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten deser w smaku przypomina słynny już placek malinowa chmurka ,wberw pozorom bardzo prosty do zrobienia ,i można wykorzystać pozostałe białka z jajek .

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Białka z 6 jajek
    80 gram cukru pudru plus jedna łyżka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 łyżka soku z cytryny
    100 ml. śmietanki kremówki
    50 gram serka mascarpone
    3/4 łyżki owocowego dżemu ( tu malinowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Beza Pianka

Rolada piankowa z bitą śmietaną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijać ze szczyptą soli ,na sztywną pianę następnie dodawać stopniowo cukier puder cały czas ubijając na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
    Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia ,bardzo delikatnie posmarować olejem i wyłożyć równomiernie masę z białek. Piec w 180 stopniach 15 minut.
  • 2. Śmietankę ubić z mascarpone i płaską łyżką cukru pudru.
  • 3. Upieczoną piankę wyciągnąć z foremki o obrócić papierem do góry, zdjąć delikatnie papier, wystudzić .
  • 4. Wystudzoną piankę smarujemy dżemem ,następnie wykładamy ubitą śmietankę, całość ściśle zwijamy.Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce ok. 3/4 godziny.

Porady

Przed wyłożeniem z foremki można przygotować bawełniany ręczniczek posypać go łyżką cukru pudru, i łyżką migdałów i na to wyłożyć gorącą piankę ,,migdały oblepią roladę co doda ,dodatkowego smaku i ładnego wyglądu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada

To może cię zainteresować