Rolada z malinami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier a po chwili żółtka, mieszamy. Następnie wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, teraz delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na wyłożona papierem do pieczenia dużą blaszkę z piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zwijamy z papierem na którym się piekło w roladę. Czekamy aż ostygnie.
Bardzo zimna śmietanę ubijamy z cukrami mikserem na najwyższych obrotach, aż będzie sztywna. Następnie dalej ubijając wsypujemy większą część malin ( trochę zostawiamy do dekoracji ) i dalej miksujemy aż maliny się rozdrobnią. Do masy wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną i ostygniętą żelatynę, ciągle mieszamy. Śmietanę odkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut aż lekko stężeje.
Roladę rozwijamy, delikatnie ściągamy z niej papier do pieczenia. Rozkładamy na cieście bitą śmietanę ( odrobinę zostawiamy do dekoracji ) i delikatnie zwijamy roladę. Odkrajamy nierówne brzegi, polewamy ją rozpuszczoną czekoladą, następnie szprycą dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną na której układamy maliny i listki mięty. Całość posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przekładamy do lodówki na 2-3 godziny, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Komentarze