Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

4.39 (199 ocen)

Prosta, szybka i do tego smaczna rolada z bitą śmietaną do kawy, na każdą okazję.

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka - 5 szt
    mąka - 5 łyżek
    cukier - 5 łyżek
    proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
    Krem śmietanowy:
    śmietana 36 % - 300 ml
    śmietan fix - 1 opak
    cukier puder - 2 łyżki
    Dodatkowo :
    cukier puder do oprószenia
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.39 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.
  • 2. Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
  • 3. Blachę z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto.
    Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut do zrumienienia. Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną śmietanę , przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
  • 5. Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki.
  • 6. Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować