Rolada kanapkowa z szynkowara

4.5 (151 ocen)

Smaczna, krucha i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek i sałatek.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    1 duża pierś z kurczaka
    30 dkg pieczarek
    2 ząbki czosnku
    Po pół łyżeczki każdej przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
    olej słonecznikowy
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Wędliny Szynki

Rolada kanapkowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab rozbijamy 1. Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić jak największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy.
    Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone.
  • Nakładamy pieczarki i filet drobiowy 2. Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka.
  • Rolada kanapkowa 3. Całość zwijamy w roladę.
  • Roladę wiążemy sznurkiem 4. Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem i posypujemy resztą przypraw i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.
  • Gotujemy szyneczkę 5. Po leżakowaniu w lodówce, wkładamy do szynkowara, zamykamy i gotujemy w garnku z wodą (ma jej być tyle, bo dosięgała do 2/3 szynkowara) Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 1,5h, a następnie odkładamy do przestygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować