Smaczna, krucha i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek i sałatek.
Składniki:
1 kg schabu
1 duża pierś z kurczaka
30 dkg pieczarek
2 ząbki czosnku
Po pół łyżeczki każdej przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
olej słonecznikowy
sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego
Rolada kanapkowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić jak największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy.
Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone.
2.Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka.
3.Całość zwijamy w roladę.
4.Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem i posypujemy resztą przypraw i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.
5.Po leżakowaniu w lodówce, wkładamy do szynkowara, zamykamy i gotujemy w garnku z wodą (ma jej być tyle, bo dosięgała do 2/3 szynkowara) Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 1,5h, a następnie odkładamy do przestygnięcia.
Komentarze