Szynkowar to bardzo ciekawe urządzenie, można w nim robić pyszne domowe wędliny.
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej zmielonej
przez sito o oczku 5mm
25g soli peklowej
2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku
pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
pół płaskiej łyżeczki cukru pudru
70ml przegotowanej wody
Mielonka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone mięso dokładnie mieszamy z solą peklową.Ugniatamy starannie w misce, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24godz.
2.Po wyjęciu z lodówki mieszamy z czosnkiem i pieprzem.Dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie oraz majeranek dobrze mieszamy, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso,pozostawiamy w lodówce na kolejne 24godz.
3.Po tym czasie wyjmujemy ponownie dobrze mieszamy.Do szynkowaru wkładamy woreczek foliowy, układamy w nim mięso mocno je ubijając, po nałożeniu zawiązujemy koniec woreczka,zakładamy krążek dociskowy,sprężynę i zamykamy.
4.Parzymy 2 godziny w temp.80-85*C.Po zakończeniu parzenia wstawiamy szykowar do zimnej wody celem wystudzenia,a następnie do lodówki na noc.Następnego dnia wędlinę wyjmujemy z szynkowara. SMACZNEGO!!!
Komentarze