MIELONKA Z SZYNKOWARA

4.32 (205 ocen)

Szynkowar to bardzo ciekawe urządzenie, można w nim robić pyszne domowe wędliny.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej zmielonej
    przez sito o oczku 5mm
    25g soli peklowej
    2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku
    pieprz do smaku
    1 łyżeczka majeranku
    pół płaskiej łyżeczki cukru pudru
    70ml przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.32 (205 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Mielonka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielone mięso dokładnie mieszamy z solą peklową.Ugniatamy starannie w misce, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24godz.
  • mięso mieszamy z przyprawami 2. Po wyjęciu z lodówki mieszamy z czosnkiem i pieprzem.Dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie oraz majeranek dobrze mieszamy, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso,pozostawiamy w lodówce na kolejne 24godz.
  • mięso umieszczamy w szynkowarze 3. Po tym czasie wyjmujemy ponownie dobrze mieszamy.Do szynkowaru wkładamy woreczek foliowy, układamy w nim mięso mocno je ubijając, po nałożeniu zawiązujemy koniec woreczka,zakładamy krążek dociskowy,sprężynę i zamykamy.
  • mielonkę parzymy 4. Parzymy 2 godziny w temp.80-85*C.Po zakończeniu parzenia wstawiamy szykowar do zimnej wody celem wystudzenia,a następnie do lodówki na noc.Następnego dnia wędlinę wyjmujemy z szynkowara. SMACZNEGO!!!

Porady

Jest to przepis na szynkowar pojemności 1,6litra

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować