Rolada jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam prostą i szybką w przygotowaniu roladę jabłkową. Idealna na święta i inne okazje

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jaj
    15 łyżek cukru
    10,5 dkg mąki pszennej
    7,5 dkg mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    7 większych jabłek kwaśnych
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek. Ubij z cukrem ,cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysto . Następnie dodawaj po 1 żółtku ciagle miksując. Na końcu obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy , wymieszaj.
    Jabłka zetrzyj na tartce jarzynowej. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 42x32 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż jabłka bez dodatku cukru. Na jabłka wyłóż ciasto. Rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pic w 200 stopniach około 15-20 min. Po upieczeniu ciasto wyłóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Należy chwycić za papier i szybciutko zrzucić razem z papierem na ściereczkę . Jabłka z papierem mają być na wierzchu a ciasto na spodzie. Zdjąć papier. Gorące ciasto zwinąć w roladę. Podałam blaszkę z piekarnika elektrycznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować