Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddziel od żółtek. Ubij z cukrem ,cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysto . Następnie dodawaj po 1 żółtku ciagle miksując. Na końcu obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy , wymieszaj.
Jabłka zetrzyj na tartce jarzynowej. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 42x32 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż jabłka bez dodatku cukru. Na jabłka wyłóż ciasto. Rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pic w 200 stopniach około 15-20 min. Po upieczeniu ciasto wyłóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Należy chwycić za papier i szybciutko zrzucić razem z papierem na ściereczkę . Jabłka z papierem mają być na wierzchu a ciasto na spodzie. Zdjąć papier. Gorące ciasto zwinąć w roladę. Podałam blaszkę z piekarnika elektrycznego.
Komentarze