SZYBKA ROLADA BISZKOPTOWO-JABŁKOWA

5 (157 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto idealne, gdy spodziewamy się gości a nie mamy żadnych zapasów w domu. W dodatku nikt mu się nie oprze.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 10 średnich jabłek
    • cynamon
    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • margaryna do posmarowania blachy
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Szybka rolada biszkoptowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
    2. Dużą blachę, najlepiej 37,5x43cm posmarować margaryną i wyłożyć papierem
    do pieczenia. Jabłka umyć, pokroić w paski i układać na blasze.
    Może być kilka warstw. Całość posypujemy cynamonem.
    3. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i miksujemy mikserem do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką, tak aby nie było grudek. Całą masę wylewamy na jabłka i rozprowadzamy równomiernie na całości.
    4. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180⁰C.
    5. Upieczone ciasto obracamy tak aby biszkopt był na dole, a jabłka na górze i zawijamy w roladę. Pozostawiamy je na 5 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować