Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Jajka w całości ubić z 5 łyżkami letniej wody na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier i miksować na wysokich obrotach ok 4 minut. Przesiać mąkę i dodawać\po łyżce do masy jajecznej cały czas miksując.
Ciasto rozprowadzić delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blachy z wyposażenia piekarnika-duża) Ciasto piec w temperaturze 200st przez ok 12-14 minut. Uwaga-nie doprowadzić do zbyt mocnego spieczenia, bo przy zwijaniu rolada będzie pękać. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć papier i ciepłe ciasto zwinąć w roladę. Pozostawić do ostygnięcia.
Mus jabłkowy
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce . wymieszać z cukrem i podprażyć. Kiedy zmiękną zmiksować na gładki mus. Do gorącego musu dodać rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.
Kiedy mus zacznie lekko tężeć, rozprowadzić do równomiernie na biszkopcie. Ponownie zwinąć ciasno w roladę. Owinąć folią i schłodzić\w\lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem , Smacznego
Komentarze