Zapach i smak tych ciasteczek przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
250 g mąki
50 g mąki z płatków owsianych
200 g masła
50 g cukru pudru
100 g mielonych orzechów włoskich
2 żółtka
orzechy laskowe i włoskie do dekoracji
cukier puder do posypania
Ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką, dodać mąkę z płatków owsianych, orzechy, żółtka oraz cukier puder i starannie zagnieść. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 3 cm i pociąć go w talarki centymetrowej grubości. Ułożyć ciastka na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka wcisnąć orzech laskowy lub orzech włoski, a dookoła przycisnąć widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 200 C. Gorące posypać cukrem pudrem.
Komentarze