Ciasteczka orzechowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Zapach i smak tych ciasteczek przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g mąki
    50 g mąki z płatków owsianych
    200 g masła
    50 g cukru pudru
    100 g mielonych orzechów włoskich
    2 żółtka
    orzechy laskowe i włoskie do dekoracji
    cukier puder do posypania

Ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać mąkę z płatków owsianych, orzechy, żółtka oraz cukier puder i starannie zagnieść. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 3 cm i pociąć go w talarki centymetrowej grubości. Ułożyć ciastka na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka wcisnąć orzech laskowy lub orzech włoski, a dookoła przycisnąć widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 200 C. Gorące posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy