Wyborne mięso z indyka faszerowane szpinakiem, żurawiną i orzechami, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tak przygotowana rolada jest miękka i soczysta, z pewnością uświetni świąteczny nastrój.
Faszerowana rolada indycza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, roztrzep przez folię tak, by powstał duży płat. Oprósz solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Mięso wstaw na min.2 godz.w chłodne miejsce.
2.Szpinak przepłukaj pod zimną wodą. Odparuj na suchej patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Wystudzony szpinak przełóż do miski. Dodaj posiekane orzechy, suszoną żurawinę i miękkie masło. Całość delikatnie połącz ze sobą i rozsmaruj na płacie mięsa. Zwiń ciasno w roladę i zwiąż nićmi kuchennymi.
3.Tak przygotowaną roladę podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przełóż do rękawa do pieczenia i piecz w naczyniu żaroodpornym ok.80 minut w 180st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij papier, by mięso się ładnie zrumieniło. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze