Faszerowana rolada indycza

  • wyświetlono: 860 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Wyborne mięso z indyka faszerowane szpinakiem, żurawiną i orzechami, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tak przygotowana rolada jest miękka i soczysta, z pewnością uświetni świąteczny nastrój.

IMG_1607 — kopia

Składniki

1200g fileta z indyka
450g świeżego szpinaku
80g posiekanych orzechów ( włoskich, laskowych, pistacji)
50g żurawiny suszonej
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
mielona słodka i ostra papryka
2 łyżki miękkiego masła
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Faszerowana rolada indycza

  • przypraw mięso1. Mięso umyj, osusz, roztrzep przez folię tak, by powstał duży płat. Oprósz solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Mięso wstaw na min.2 godz.w chłodne miejsce.
  • przygotuj farsz2. Szpinak przepłukaj pod zimną wodą. Odparuj na suchej patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Wystudzony szpinak przełóż do miski. Dodaj posiekane orzechy, suszoną żurawinę i miękkie masło. Całość delikatnie połącz ze sobą i rozsmaruj na płacie mięsa. Zwiń ciasno w roladę i zwiąż nićmi kuchennymi.
  • roladę podsmaż3. Tak przygotowaną roladę podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przełóż do rękawa do pieczenia i piecz w naczyniu żaroodpornym ok.80 minut w 180st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij papier, by mięso się ładnie zrumieniło. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiboże narodzenieświąteczne danierolada z indyka

Komentarze

Podobne przepisy

Gorąca i pachnąca.

Dodane przez: Karolina_86_

Faszerowana rolada

Pasuje na niedzielny, rodzinny...

Roladki.

Dodane przez: Słodko Słodka

Rolady Drobiowe Faszerowane Marchewką

Danie ładne dla oka,ale i bardzo...

Dodane przez: kasia780

Pierś indycza faszerowana mrożonym szpinakiem...

Bardzo smakowita kombinacja indyczego...

image-26wumkg

Dodane przez: agarybak76

Rolada z indyka faszerowana warzywami

Pieczona w rękawie do pieczenia...

ROLADA Z BOCZKU FASZEROWANA MIĘSEM

Dodane przez: otylia-sieczka

ROLADA Z BOCZKU FASZEROWANA MIĘSEM

IDEALNE MIĘSO NA KAŻĄ OKAZJĘ.

Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami

Dodane przez: Kalina

Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami

Niedzielny obiad trochę inaczej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE