Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

U mnie makaron dobry na wszystko, a w takim wydaniu to już szczególnie. Makaron cudownie wilgotny od śmietanki, dobrze doprawione mięsko mielone, a do tego wszystkiego przepysznie zapieczone sery.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
    250 g makaronu riggatoni
    1 ząbek czosnku
    1 średnia cebula
    3 trójkątne serki topione
    100 g sera mozzarella
    150 g sera gouda
    200 g śmietanki 30%
    sól i pieprz
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką 1. Mięso z łopatki zmielić wraz z cebulą i czosnkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na patelni, aż będzie miękkie. Makaron ugotować al'dente w mocno posolonej wodzie, następnie zahartować go zimną wodą.
  • Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką 2. Ser żółty i mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimny makaron nadziewać przestudzonym mięsem mielonym i układać go w naczyniu żaroodpornym.
  • Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką 3. Kiedy mamy już jedną warstwę makaronu posypujemy ją połową serów, a następnie postępując jak wcześniej układamy drugą warstwę. Wszystko zasypujemy serami. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej serki topione, do śmietanki dodajemy sól i pieprz, a następnie równomiernie polewamy nasz makaron. Zapiekankę pieczemy przez 45 minut w 180 s C. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Mozzarella Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować