Rogaliki z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z makiem, doskonałe na pyszne i wyjątkowe dni karnawałowe lub kolacje wigilijną. Nie ma nic lepszego od świeżych rogalików drożdżowych, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    • 25 g drożdży świeżych
    • ½ szk. mleka
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka maki pszennej

    Składniki na ciasto:
    • 3 ½ szk. maki pszennej
    • Szczypta soli
    • 2 całe jajka
    • 80 g masła
    • ½ szk. cukru
    • 1 szk. mleka
    Składniki dodatkowe:
    • 80 g masy makowej
    • 1 całe jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.
    Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
  • masa 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Każdy kawałek smaruję masą makową i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • rogale 3. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
  • rogale 4. Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować