Błyskawiczne rogaliki z makiem z ciasta wyrastającego w wodzie

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na rogaliki pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, który kiedyś "prowadziła" moja mama. W oryginalnym przepisie podana jest w składnikach śmietana i margaryna. Ja użyłam jogurt naturalny i masło, gdyż nie miałam tych składników w domu.
Rogaliki wychodzą pyszne, delikatne a jednocześnie maślane w smaku. Rozpływają się w ustach :)
Ciasto można wykorzystać do rogalików z innym nadzieniem niż makowe. Świetnie smakują z domową marmoladą różaną. Ciasto nie zawiera cukru, dlatego konieczne jest słodkie nadzienie, słodka posypka lub lukier.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki
    250 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
    80 g świeżych drożdży

    Nadzienie:

    420 g gotowej masy makowej z bakaliami
    2 garści orzechów włoskich siekanych
    odrobina rodzynek lub żurawiny
    skórka z pomarańczy
    aromat migdałowy lub rumowy do smaku


    1 jajko do smarowania rogalików
    cukier kryształ do posypania
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Błyskawiczne rogaliki z makiem z ciasta wyrastającego w wodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę i starte na tarle zimne masło siekamy na stolnicy przy pomocy noża. Gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy drożdże rozpuszczone w jogurcie. Całość zarabiamy ręcznie i tworzymy z ciasta kulę. Możemy ją zawinąć w folię spożywczą, ale nie jest to konieczność. Przekładamy ją do miski z zimną wodą. Po 30 minutach (u mnie po 15 minutach ) kula powinna wypłynąć na wierzch.

    W czasie gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy masę makową. Siekamy orzechy włoskie, ścieramy skórkę z pomarańczy. Masę doprawiamy aromatem migdałowym lub rumowym.
    Ciasto po wypłynięciu na wierzch wyciągamy z wody i przekładamy na stolnicę wysypaną mąką. Jeszcze krótko wyrabiamy i dzielimy na 3 części, które kolejno będziemy rozwałkowywać na grubość kilku milimetrów. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy jak tort. Na każdy trójkąt nakładamy przygotowaną masę makową i zawijamy rogaliki.
    Rogaliki przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
    Rogaliki pieczemy w 180 stopniach, aż się ładnie zarumienią, około 20 minut.

    Jeśli lubimy słodkie rogale, posypujemy je dodatkowo po upieczeniu obficie cukrem pudrem lub polewamy słodkim lukrem.

    Smacznych i aromatycznych wypieków:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować