Rogaliki z grzybami

4.5 (189 ocen)

Zamiast kanapki do szkoły bądź pracy polecam mięciutkie i smaczne rogaliki z aromatycznym farszem grzybowym. Możemy przygotować je w sezonie grzybowym, ale także w okresie świątecznym – jeśli użyjemy grzybów mrożonych – wówczas najlepiej będą smakowały z kubkiem czerwonego barszczu.

Składniki:

  • (16 sztuk)
    CIASTO:
    • 20g świeżych drożdży,
    • 5 szklanek mąki,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 1 łyżka cukru,
    • 3 łyżki oleju,
    • 1 i ¾ szklanki letniej wody,
    • NADZIENIE:
    • 0,5kg obranych grzybów leśnych ( lub 400g ugotowanych grzybów mrożonych),
    • 1 cebula,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Majeranek,
    • Olej do smażenia,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko,
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Rogaliki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z grzybami 1. Do ¾ szklanki letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia.
  • Rogaliki z grzybami 2. Resztę wody mieszamy z olejem i solą. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
  • Rogaliki z grzybami 3. Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Rogaliki z grzybami 4. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Rogaliki z grzybami 5. Grzyby gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
  • Rogaliki z grzybami 6. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy grzyby i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowane nadzienie studzimy.
  • Rogaliki z grzybami 7. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 0,5-1cm. Koło dzielimy na 8 części – powstanie 8 trójkątów.
  • Rogaliki z grzybami 8. Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika.
  • Rogaliki z grzybami 9. Rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy na 10-15 minut do napuszenia.
  • Rogaliki z grzybami 10. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki. Rogale pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Smacznego :)

Porady

1) Rogale przed pieczeniem możemy posypać startym żółtym serem. 2) Ciasto jest neutralne w smaku, dominują smak grzybów – proponuję dość dobrze doprawić farsz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować