Rogaliki z grzybami

  • wyświetlono: 1630 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Zamiast kanapki do szkoły bądź pracy polecam mięciutkie i smaczne rogaliki z aromatycznym farszem grzybowym. Możemy przygotować je w sezonie grzybowym, ale także w okresie świątecznym – jeśli użyjemy grzybów mrożonych – wówczas najlepiej będą smakowały z kubkiem czerwonego barszczu.

Cukiereczek

Składniki

(16 sztuk)
CIASTO:
• 20g świeżych drożdży,
• 5 szklanek mąki,
• ½ łyżeczki soli,
• 1 łyżka cukru,
• 3 łyżki oleju,
• 1 i ¾ szklanki letniej wody,
• NADZIENIE:
• 0,5kg obranych grzybów leśnych ( lub 400g ugotowanych grzybów mrożonych),
• 1 cebula,
• Sól,
• Pieprz,
• Majeranek,
• Olej do smażenia,
• DODATKOWO:
• 1 jajko,

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki z grzybami

  • Rogaliki z grzybami1. Do ¾ szklanki letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia.
  • Rogaliki z grzybami2. Resztę wody mieszamy z olejem i solą. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
  • Rogaliki z grzybami3. Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Rogaliki z grzybami4. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Rogaliki z grzybami5. Grzyby gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
  • Rogaliki z grzybami6. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy grzyby i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowane nadzienie studzimy.
  • Rogaliki z grzybami7. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 0,5-1cm. Koło dzielimy na 8 części – powstanie 8 trójkątów.
  • Rogaliki z grzybami8. Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika.
  • Rogaliki z grzybami9. Rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy na 10-15 minut do napuszenia.
  • Rogaliki z grzybami10. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki. Rogale pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Smacznego :)

Porady

1) Rogale przed pieczeniem możemy posypać startym żółtym serem.
2) Ciasto jest neutralne w smaku, dominują smak grzybów – proponuję dość dobrze doprawić farsz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciprzystawkagrzyby leśnedanie świąteczneWigiliagrzybyświętaprzekąskarogalikiboże narodzeniesylwesterjesieńdo szkoływytrawne rogalikiBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszne rogaliki maślane

Dodane przez: kochanyptysiu

Rogaliki

Pyszne, maślane i delikatne takie...

Rogaliki maślano- migdałowe z marcepanem

Dodane przez: Bilcia

Rogaliki maślano- migdałowe z marcepanem

Pyszne, rogaliki na przekąskę lub...

Postne rogaliki z wiśnią

Dodane przez: nataliakielek

Postne rogaliki z wiśnią

Bardzo smaczne.

Wyborne rogaliki z nadzieniem jagodowym

Dodane przez: Matthieu9

Wyborne rogaliki z nadzieniem jagodowym

Przepis zrealizowany z myślą o...

rogaliki z czekoladą

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Rogaliki z czekoladą

Nie wiem jak Wy , ale ja bardzo...

Croissants with sausages, cheese, paprika and kethup

Dodane przez: AnkaFiranka

Croissanty (rogaliki) z kiełbasą, serem i...

Tradycyjne croissanty nie posiadają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE