Jeśli nie pasztet, to może mały pasztecik. W krucho - drożdżowym cieście ukrył się smakowity farsz - drobiowy , z dodatkiem grzybków suszonych . Doskonałe na zimno i na ciepło.
2 godz. 10 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
5 dag. drożdży
25 dag. margaryny
4 żółtka
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłej wody
Farsz:
2 ćwiartki z kurczaka ugotowane - z rosołu
1 marchewka ugotowana-z rosołu
1 cebula
2 łyżki masła
1/4 szklanki leśnych grzybów ususzonych
1/2 szklanki wody
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ususzona bułka kajzerka
3/4 szklanki rosołu
1 łyżeczka przyprawy do mięs
1 łyżeczka przyprawy warzywko
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1 jajka
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
3 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
1 zmieszane jajko
3 łyżki sezamu białego
Rogaliki - paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewam wodą dzień przed przygotowaniem farszu. Na drugi dzień na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję odcedzone i posiekane grzyby, podsmażam, studzę. Mięso zalewam rosołem , odstawiam aż wchłonie cały płyn. Mięso obieram z kości. Mięso, marchewkę, podsmażone grzyby, bułkę, mielę na na sitku o małych oczkach , dodaję jajko, przyprawy, natkę pietruszki, wyrabiam na jednolitą masę.
2.Drożdże mieszam z cukrem i wodą, mieszam, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaję drożdże, sól, margarynę, żółtka, śmietanę, zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na 8 części , każdą część wałkuję na koło, koła dzielę na 4 części, na każdą część nakładam farsz, zwijam rogale.
3.Rogale układam na blachach, smaruje zmieszanym jajkiem, posypuje sezamem. Paszteciki piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut.
Komentarze