Rogaliki - paszteciki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeśli nie pasztet, to może mały pasztecik. W krucho - drożdżowym cieście ukrył się smakowity farsz - drobiowy , z dodatkiem grzybków suszonych . Doskonałe na zimno i na ciepło.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    5 dag. drożdży
    25 dag. margaryny
    4 żółtka
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki ciepłej wody
    Farsz:
    2 ćwiartki z kurczaka ugotowane - z rosołu
    1 marchewka ugotowana-z rosołu
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1/4 szklanki leśnych grzybów ususzonych
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 ususzona bułka kajzerka
    3/4 szklanki rosołu
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka przyprawy warzywko
    1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    1 jajka
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    3 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
    1 zmieszane jajko
    3 łyżki sezamu białego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki - paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki - paszteciki 1. Grzyby zalewam wodą dzień przed przygotowaniem farszu. Na drugi dzień na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję odcedzone i posiekane grzyby, podsmażam, studzę. Mięso zalewam rosołem , odstawiam aż wchłonie cały płyn. Mięso obieram z kości. Mięso, marchewkę, podsmażone grzyby, bułkę, mielę na na sitku o małych oczkach , dodaję jajko, przyprawy, natkę pietruszki, wyrabiam na jednolitą masę.
  • Rogaliki - paszteciki 2. Drożdże mieszam z cukrem i wodą, mieszam, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaję drożdże, sól, margarynę, żółtka, śmietanę, zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na 8 części , każdą część wałkuję na koło, koła dzielę na 4 części, na każdą część nakładam farsz, zwijam rogale.
  • Rogaliki - paszteciki 3. Rogale układam na blachach, smaruje zmieszanym jajkiem, posypuje sezamem. Paszteciki piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować