Rogaliki jaglane z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Powiem, że nie sądziłam by dodanie kaszy jaglanej do ciasta drożdżowego dało taki efekt. Rogaliki są przepyszne, wilgotne, puszyste po prostu idealne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    500 ml mleka
    20 g drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    3 żółtka
    100 g masła prawdziwego
    2-3 szklanki maki pszennej
    dodatkowo:
    100 g masła prawdziwego
    1 szklanka cukru zwykłego
    2 płaskie łyżki cynamonu
    lukier cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Rogaliki jaglane z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki jaglane z cynamonem. 1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy 400 ml mleka wsypujemy kaszę i gotujemy około 15 minut ciągle mieszając.
    Pozostałą ilość mleka tj. 100 ml podgrzewamy, do ciepłego dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy, odstawiamy by zaczyn ruszył. Lekko wystudzoną kaszę dodajemy do zaczynu, wbijamy 3 żółtka, dodajemy roztopione masło, resztę cukru oraz mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Mi mąki poszło 2 i pół szklanki i tak ciasto było klejące. Zostawiamy ciasto pod przykryciem około 20 minut, by podrosło.
    Następne 100 g masło roztapiamy, dodajemy do niego cukier i cynamon.
    Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na koło o średnicy około 30 cm. Nakładamy jedną czwartą mieszanki z cynamonem na ciasto dokładnie rozprowadzając. Nożem dzielimy ciasto na osiem części, zwijamy rogaliki i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w 170 stopniach. Upieczone rogaliki możemy posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

    Z tej porcji wyszło mi 32 rogaliki.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować