Kotlety jaglane z pieczarkami

  • wyświetlono: 18046 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Kasza jaglana często gości na moim talerzu. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z nią w wersji na wytrawnie. Do kaszy jaglanej dodałam pieczarki, tymianek, przyprawy i tak oto powstały te pyszne i zdrowe kotleciki wegetariańskie. Pycha!

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
  • 45min

Składniki

- 8 łyżek kaszy jaglanej,
- 30 dag pieczarek,
- średnia cebula,
- białko jaja,
- ok. 1 łyżki mąki pszennej,
- łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
- słodka mielona papryka,
- sól, pieprz,
- olej.

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlety jaglane z pieczarkami

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-18 minut, w zależności od chłonności ziaren kaszy). Jeżeli kasza nie wchłonęła całej wody, dokładnie ją odsączamy. Ugotowaną kaszę studzimy.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, kapelusze kroimy na cienkie plasterki, zaś nóżki w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy ok. 2 minut, a następnie dodajemy pieczarki, oprószamy słodką papryką, podlewamy 3-4 łyżkami wody i podduszamy do momentu aż pieczarki będą złociste (5-7 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany tymianek, mieszamy.
  • 3. Przesmażone pieczarki studzimy, a następnie dodajemy je do kaszy wraz z mąką i białkiem jajka. Mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut.
  • 4. Patelnię smarujemy olejem (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka), rozgrzewamy. Kładziemy na niej porcje ciasta, formując zgrabne kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).
    Podajemy na sałacie.

Porady

1) Do masy na kotleciki, zamiast tymianku można dodać rozmarynu lub natki pietruszki.
2) Te kotleciki można także smażyć w większej ilości tłuszczu, wtedy jednak będą one bardziej kaloryczne i należy koniecznie osączyć je na papierowym ręczniku.
3) W wersji wegańskiej należy zrezygnować z białka jaja i zastąpić je łyżką siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wody przez ok. 1 godzinę oraz dodać do ciasta łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodykaszatymianekkotletykasza jaglanawegetariańskiezioładla wegetarianlekka kuchniadla jaroszakuchnia bezmięsnakotlety z kaszydania z pieczarkamidla dbających o liniędania z kaszą jaglanąbezmięsne kotletykotlety z kaszy jaglanejdania z kasząlekkie obiadylekkie kotlecikiplacki z kaszywegetariańskie kotlecikiobiady bezmięsnepożywne obiady

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlety z pieczarek

Dodane przez: Gregorhspeed

Kotlety z pieczarek

Pyszne ,proste ,bezmięsne , "piątkowe"...

Kotlety pożarskie z pieczarkami

Dodane przez: edytaha

Kotlety pożarskie z pieczarkami

Delikatne kotlety, w których dawno...

Kotlety jaglane

Dodane przez: Gregorhspeed

Kotlety jaglane

Ciekawy i bardzo smaczny zamiennik...

Kotlety z pieczonymi ziemniakami

Dodane przez: karolina1

Mielone kotlety z pieczarką

Kotlety mielone z pieczarką to...

Kotlety schabowe z pieczarkami

Dodane przez: AnetaJ

Kotlety schabowe z pieczarkami

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco...

kotlety jaglane

Dodane przez: benka

Kotlety jaglane

zdrowe,delikatne ,pyszne :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE