Rogaliki drożdżowe nadziewane

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne rogaliki. Szybkie w przygotowaniu, smakują znakomicie idealne do kawy czy na piknik… bardzo często robię dzieciom do przedszkola na różne uroczystości - dzieci je uwielbiają…

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kostki margaryny (roztopić)
    1kg. mąki
    1 szklanka mleka
    10dkg. drożdży
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    Nadzienie według własnego upodobania:
    Marmolada twarda do faszerowania / kostki czekolady / owoce/ twaróg
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki drożdżowe nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki drożdżowe nadziewane 1. Wszystkie składniki zagnieść wyrobić ciasto, następnie wyrobione ciasto dać do woreczka zanurzyć w garnku z zimną wodą odczekać ok 30 min. aż ciasto wypłynie. Następnie ciasto oprószamy mąką i formować rogaliki z rozwałkowanego ciasta jako farsz użyć można marmoladę ( konfitury, świeże owoce, czekoladę, twaróg itd.) . Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 180 st. pierwsze zapiekamy spód rogalików i przenosimy na górne półki piekarnika. Piec ok. 20 min.
  • Rogaliki drożdżowe nadziewane 2. Rady: z podanego przepisu wychodzi ok 60 szt. (średniej wielkości rogalików)- jest to naprawdę spora porcja, ja najczęściej robię z połowy porcji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować