Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn z 1 szkl. mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.
2.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników, powoli dosypując mąkę, tylko tyle, ile będzie potrzebne do wyrobienia miękkiego i elastycznego ciasta. . /Nie dodawać całej na raz, bo ciasto może się okazać za gęste./
3.Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
4.Podzielić na mniejsze porcje.
5.Każdą porcję kolejno rozwałkować, wyciąć okręgi o średnicy ok 20 cm. Każdy okręg podzielić na 8 trójkątów.
6.Na dłuższym brzegu rozłożyć marmoladę.
7.Zawinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta.
8.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
9.Zostawić chwilę do wyrośnięcia.
10.Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i mlekiem.
11.Piec w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru.
12.Wystudzić.
13.Oprószyć cukrem pudrem.
14.Inspiracja z internetu.
Porady
Ciasto rośnie bardzo szybko, ze względu na dużą ilość drożdży.
Komentarze