Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak dobrych rogalików jeszcze nigdy nie jadłam, są tak mięciutkie i puszyste, że znikają jeszcze cieplutkie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    1000 g mąki
    1/2 l ciepłego mleka
    100 g cukru
    80 g drożdży
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    szczypta soli
    1 szkl. oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PONADTO:

    marmolada twarda
    cukier puder do oprószenia
    1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Rogaliki Marmolady

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn z 1 szkl. mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników, powoli dosypując mąkę, tylko tyle, ile będzie potrzebne do wyrobienia miękkiego i elastycznego ciasta. . /Nie dodawać całej na raz, bo ciasto może się okazać za gęste./
  • 3. Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Podzielić na mniejsze porcje.
  • 5. Każdą porcję kolejno rozwałkować, wyciąć okręgi o średnicy ok 20 cm. Każdy okręg podzielić na 8 trójkątów.
  • 6. Na dłuższym brzegu rozłożyć marmoladę.
  • 7. Zawinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta.
  • 8. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
  • 9. Zostawić chwilę do wyrośnięcia.
  • 10. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i mlekiem.
  • 11. Piec w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru.
  • 12. Wystudzić.
  • 13. Oprószyć cukrem pudrem.
  • 14. Inspiracja z internetu.

Porady

Ciasto rośnie bardzo szybko, ze względu na dużą ilość drożdży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować