rogaliki drożdżowe - najprostsze

4.48 (162 ocen)

  • 60 min

Szybkie do zrobienia i jeszcze szybsze do pochłonięcia. Porcja na 48 sztuk.

  • 60 min

Składniki:

  • 800 gramów mąki pszennej tortowej
    2 jaja
    60 gramów stopionego, schłodzonego masła
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    50 gramów drożdży
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżki cukru waniliowego
    dodatkowo:
    2 rozbełtane jaja + 5 łyżek mleka do posmarowania (opcjonalnie)
    1 słoiczek konfitury, dżemu, nutelli, powideł do nadziania
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Rogaliki drożdżowe - najprostsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. 3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

    Z mąki, cukru, reszty mleka, rozczynu, masła, jaj zagniatamy elastyczne ciasto (około 7 minut), jeśli mocno się lepi, możemy podsypać je około 1 - 2 łyżkami mąki. Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm, dzielimy ją na 8 części, na każdą kładziemy 0,5 łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulony, podwijając brzegi, by uzyskać kształt rogalika. Pamiętajmy, by koniec (ostry) trójkąta znajdował się pod rogalikiem.
  • 2. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach około 3 cm (na jednej blaszce ułożyłam 16 sztuk) i od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
    Rogaliki tuż przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajem z dodatkiem mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować