Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.45 (177 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Najlepszy i najszybszy pomysł na obiad.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż do risotto: 0.75 szklanki
    - bulion domowy warzywny: 0.5 litra
    - cebula, posiekana: 3 łyżki
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - suszone pomidory pokrojone w paski: 3 łyżki
    - świeży szpinak: 0.5 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - parmezan do podania: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.45 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 1. Bulion zagotować i zostawić na minimalnym ogniu, aby nie stygł. W głębokiej patelni (ja używam woka) rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i starty czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się masłem. Całość zalać chochelką gorącego bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę czy filiżankę bulionu, aż ryż wchłonie cały bulion. Nic się tu nie przyspieszy, a jeśli na patelnię wlejemy za dużo bulionu na raz wyjdzie zupa a nie risotto. Kiedy ryż jest już al dente, dodać szpinak pokrojony w paski i suszone pomidory i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane parmezanem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować