Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.6 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam risotto za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem świeżego szpinaku oraz suszonych pomidorów. Całość dopełnia lekko orzechowa i słodka nuta szwajcarskiego sera Gruyère.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - 2 cebule szalotki
    - 250 g szpinaku baby
    - 10 suszonych pomidorów z zalewy
    - 1 kieliszek wytrawnego białego wina
    - 2 łyżki startego sera Gruyère
    - 700 ml bulionu
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki oliwy
    - 2 szczypty gałki muszkatołowej
    - 2 szczypty suszonego czosnku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
  • 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy szpinak baby. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, gałkę muszkatołową oraz suszony czosnek i dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty.
  • 3. Risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser Gruyère, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto Szpinak Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować