Risotto z rabarbarem i rybą

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Na polskich stołach, zazwyczaj w piątki, podaje się rybę. Ja raczej od tego schematu odchodzę, jem kiedy chcę,a nie kiedy wypada. Najczęściej podaję w panierce, do tego ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Klasyk. Czasami od stereotypów trzeba uciec, choć nie koniecznie komuś musi smakować moja propozycja na inne, nietypowe połączenie cudownej ryby jakim jest czarniak. Poniżej lista składników i opis przygotowania tego zaskakującego dania.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu arborio
    600 ml bulionu warzywnego
    500 g rabarbaru (obranego, pokrojonego na 1 cm kawałki)
    1 łyżka masła
    100 ml białego wytrawnego wina
    sól, pieprz
    Ryba:
    600 g czarniaka lub innej ulubionej
    5 łyżek posiekanego lubczyku
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Risotto z rabarbarem i rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z rabarbarem i rybą 1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy ryż przez 2-3 minuty. Dodajemy rabarbar i wino, dusimy przez kilka minut, cały czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Gdy alkohol odparuje, a rabarbar zacznie puszczać sok, stopniowo dodajemy bulionu (pamiętając o tym, by cały czas mieszać). Gdy ryż wchłonie bulion, dodajemy kolejną porcję, aż do momentu, kiedy będzie al dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    W tym samym czasie przygotowujemy rybę.
    Kroimy ją na kawałki, mieszamy z lubczykiem i sokiem z cytryny.Oprószamy solą i pieprzem.
    Smażymy na rozgrzanym maśle.
    Podajemy z przygotowanym rabarbarowym risotto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować