Risotto ze szpinakiem i rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z włoszczyzny ugotować bulion, doprawić solą i pieprzem. Szpinak obrać z łodyg, dobrze umyć liście i podrzeć na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę ze szczypiorkiem i szpinak, doprawić solą, pieprzem i dodać 2 ząbki czosnku. Podsmażać tak długo aby liście szpinaku zwiędły i cebula była miękka. Rybę doprawić solą, pieprzem i skroplić sokiem z cytryny. Rybę odstawić do lodówki, żeby przeszła przyprawami. Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę, a następnie podsmażyć ryż na niewielkim ogniu. Bulion podgrzać aby był ciepły. Do podsmażonego (trzeszczącego) ryżu dodajemy ciepły bulion i szpinak z cebulką, aż do ugotowania ryżu. Rybę ugotować na parze. Dodać rozdrobnione kawałki ryby do ryżu, podgrzać i wymieszać. Potrawę doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Danie skroplić sokiem z cytryny i podawać.
Komentarze