Risotto ze szpinakiem i rybą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Risotto to bardzo sycące danie.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - marchewki: 3 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - sól do smaku: 3 szczypty
    - świeżo zmielony pieprz: 2 szczypty

    - ryż: 0.75 szklanki
    - świeży szpinak: 30 dekagramów
    - średnie filety soli: 3 sztuki
    - cebula ze szczypiorkiem: 1 pęczek
    - czosnek: 2 ząbki
    - cytryna: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sól do smaku: 4 szczypty
    - świeżo zmielony pieprz do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Risotto ze szpinakiem i rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z włoszczyzny ugotować bulion, doprawić solą i pieprzem. Szpinak obrać z łodyg, dobrze umyć liście i podrzeć na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę ze szczypiorkiem i szpinak, doprawić solą, pieprzem i dodać 2 ząbki czosnku. Podsmażać tak długo aby liście szpinaku zwiędły i cebula była miękka. Rybę doprawić solą, pieprzem i skroplić sokiem z cytryny. Rybę odstawić do lodówki, żeby przeszła przyprawami. Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę, a następnie podsmażyć ryż na niewielkim ogniu. Bulion podgrzać aby był ciepły. Do podsmażonego (trzeszczącego) ryżu dodajemy ciepły bulion i szpinak z cebulką, aż do ugotowania ryżu. Rybę ugotować na parze. Dodać rozdrobnione kawałki ryby do ryżu, podgrzać i wymieszać. Potrawę doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Danie skroplić sokiem z cytryny i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować