Risotto z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na tłuszcz, chwilę przesmażamy, żeby oliwa przyjęła w sobie aromaty, ale nie dopuszczamy do nadmiernego zrumienienia się czosnku. Następnie wsypujemy na patelnię ryż, chwilę mieszamy, aż wchłonie zaromatyzowany tłuszcz, potem dolewamy po trochę bulionu, do momentu, aż ryż będzie miękkawy. Dosypujemy wtedy pokrojoną w dwucentymetrowe kawałki fasolkę i pomidory, rozdrobnione i bez skórki. Dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż fasolka będzie miękka. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny, oraz posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze