Risotto z fasolką szparagową

4.5 (191 ocen)

  • 40 min

Świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • szklanka ryżu
    ok. 30 dkg fasolki szparagowej
    3 ząbki czosnku
    bulion drobiowy
    2 pomidory
    pęczek szczypiorku
    zioła prowansalskie, sól pieprz, sok z cytryny
    olej lub oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na tłuszcz, chwilę przesmażamy, żeby oliwa przyjęła w sobie aromaty, ale nie dopuszczamy do nadmiernego zrumienienia się czosnku. Następnie wsypujemy na patelnię ryż, chwilę mieszamy, aż wchłonie zaromatyzowany tłuszcz, potem dolewamy po trochę bulionu, do momentu, aż ryż będzie miękkawy. Dosypujemy wtedy pokrojoną w dwucentymetrowe kawałki fasolkę i pomidory, rozdrobnione i bez skórki. Dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż fasolka będzie miękka. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny, oraz posypujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować