Leczo z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
2.Paprykę myjemy,usuwamy nasiona i kroimy w paseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie dajemy do zimnej wody i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i szatkujemy.
3.W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z papryką.
Dodajemy cukinię, pomidory, czosnek, przyprawiamy przyprawa uniwersalna, pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię i dalej dusimy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Obieramy kiełbasę ze skóry, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Następnie przekładamy do rondla z warzywami. Dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i odcedzoną fasolkę.
Dusimy jeszcze 5 minut.
4.Podajemy z ryżem, lub makaronem jako danie obiadowe.
Porady
Leczo możemy podać z pieczywem jako przystawka, lub gorąca kolacja.
Komentarze