LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

5 (143 ocen)

  • 50 min

Smaczna potrawa jednogarnkowa.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1/2 kg fasolki szparagowej
    - 4 żółte papryki
    - 4 średnie cebule
    - 1/2 średniej cukinii
    - 5 pomidorów
    - 4 ząbki czosnku
    - 70 dkg cienkiej kiełbasy
    - 3 łyżki przecieru pomidorowego
    - pieprz, przyprawa uniwersalna
    - 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leczo z fasolką szparagową 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • Leczo a fasolką szparagową 2. Paprykę myjemy,usuwamy nasiona i kroimy w paseczki.
    Cebulę obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
    Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie dajemy do zimnej wody i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
    Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i szatkujemy.
  • Leczo z fesolką szparagową 3. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z papryką.
    Dodajemy cukinię, pomidory, czosnek, przyprawiamy przyprawa uniwersalna, pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię i dalej dusimy.
    Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Obieramy kiełbasę ze skóry, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Następnie przekładamy do rondla z warzywami. Dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i odcedzoną fasolkę.
    Dusimy jeszcze 5 minut.
  • Leczo z fasolką szparagową 4. Podajemy z ryżem, lub makaronem jako danie obiadowe.

Porady

Leczo możemy podać z pieczywem jako przystawka, lub gorąca kolacja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować