Jajecznica z fasolką szparagową

4.5 (171 ocen)

Dzięki fasolce jajecznica jest bardzo sycąca. Do jej przygotowania można wykorzystać fasolkę ugotowaną dnia poprzedniego, wówczas przygotowanie śniadanie zajmie nam tylko kilka minut.

Składniki:



  • 120g fasolki szparagowej,
    1 cebula,
    3 jajka,
    1 ząbek czosnku,
    masło do smażenia,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka

Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajecznica

Jajecznica z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę płuczemy, osuszamy i odcinamy jej końcówki. Następnie każdą kroimy na 2-3 kawałki. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu około 15-20 minut. Fasolka powinna zmięknąć, ale nie powinna się rozpadać. Fasolę odcedzamy. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jajka wbijamy do miseczki, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu, rozkłócamy. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy fasolę i smażymy 1 minutę. Kolejno wlewamy rozkłócone jajka i smażymy ciągle mieszając aż jajka się zetną. Gotową jajecznicę na patelni posypujemy szczyptą słodkiej papryki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego :)

Porady

Do dania można użyć również fasolki mrożonej - należy ją wówczas gotować w czasie zalecanym na odwrocie opakowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować