Risotto z cukinią i porem

4.49 (166 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, zdrowe, proste w przygotowaniu, smakuję świetnie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300g ryżu do risotto
    1szt. cukinia
    1szt. cebula
    mały por
    2-3 ząbki czosnku
    100ml wina białego
    1litr bulionu warzywnego
    80g ser parmezan
    60g masła
    2 łyżki oliwy
    papryczka chili
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z cukinią i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głęboką patelnie wlać olej,podsmażyć drobno pokrojone cebule, czosnek,por i papryczkę chili. Po 3-4 min. dodać pokrojoną w półplasterki cukinie. Smażyć jeszcze parę minut cały czas mieszając.
  • 2. Dodać ryż, pomieszać i wlać wino, poczekać chwile gdy alkohol odparuje, a resztę wina wchłoną ziarna ryżu, cały czas mieszając. Wlać trochę bulionu,co chwile mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję ,mieszając do wchłonięcia bulionu. Czynność powtórzyć do wykorzystania całego płynu.
  • 3. Pod koniec gotowania dodać masło i ser (trochę zostawić do posypania) wymieszać, zdjąć z ognia. Risotto nałożyć na talerze, posypać resztę serem, udekorować pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować