Risotto z cukinią i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głęboką patelnie wlać olej,podsmażyć drobno pokrojone cebule, czosnek,por i papryczkę chili. Po 3-4 min. dodać pokrojoną w półplasterki cukinie. Smażyć jeszcze parę minut cały czas mieszając.
2.Dodać ryż, pomieszać i wlać wino, poczekać chwile gdy alkohol odparuje, a resztę wina wchłoną ziarna ryżu, cały czas mieszając. Wlać trochę bulionu,co chwile mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję ,mieszając do wchłonięcia bulionu. Czynność powtórzyć do wykorzystania całego płynu.
3.Pod koniec gotowania dodać masło i ser (trochę zostawić do posypania) wymieszać, zdjąć z ognia. Risotto nałożyć na talerze, posypać resztę serem, udekorować pietruszką.
Komentarze