Risotto z brązowego ryżu

0 (0 ocen)

  • 60 min

proste risotto na obiadek

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny (łopatka)
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka brązowego ryżu
    1 szkl białego wina
    2 szkl wody
    szczypta bazylii
    1 mała papryczka chili
    pół czerwonej papryki
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z brązowego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w drobną kostkę, Marchewkę, cebulę, i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać tłuszcz, najpierw przyrumienić cebulę z czosnkiem, dodać marchewkę , podsmażyć ok 1 minutę, dodać mięso i smażyć aż lekko zacznie sie rumienić. Następnie dodać ryż, po 3 minutach podlać winem, dodać przyprawy, paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną chili. Smażyć aż ryż wchłonie wino, podlewać stopniowo wodą i ciągle gotować. Kiedy ryż juz będzie prawie miękki przykryć pokrywką i odstawić z ognia na ok 15 min.
    Po tym czasie risotto nadaje się juz do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować