2 torebki brązowego ryżu
cebula
mała czerwona papryka
1/3 dużego kabaczka
jajko
pół szklanki śmietanki 18%
1 marchewka
mięso z 4 ugotowanych udek kurczaka (wykorzystałam udka, których wcześniej użyłam do przygotowania zupy)
sól, pieprz, ulubione suszone zioła
ok. 200 g startego sera
opcjonalnie kostka rosołowa
Zapiekanka z brązowego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie lub kostce rosołowej. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami na wiórki. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Składniki wymieszać, dodać przyprawy, jajko, śmietankę i ser, dobrze połączyć. Masę umieścić w naczyniu do zapiekania i posypać reszta sera.Piec w temp180 stopni ok. 30-40 minut.
Komentarze