Kokosowe ciastka z brązowego ryżu

4.48 (156 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Ciasteczka są obłędneee, a ich zapach kusił już podczas pieczenia. Mocno kokosowy smak idealnie skomponował się z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim wnętrzem. W takie ciastko warto wgryźć swoje ząbki, a tym bardziej, że jest zdrowe i nie posiada tony cukru!

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
    1 szklanki ugotowanego brązowego ryżu (1 szklanka = 250 ml; około 160g)
    1 szklanka wiórek kokosowych
    6 syropu z agawy (lub miodu)
    4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
    2 łyżki mąki lnianej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż powinien być ugotowany w osolonej wodzie.
    Wszystkie składniki (oprócz wiórek) należy zblendować na gładką masę.
    Następnie dodać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut w 180 stopniach.
    (Muszą być delikatnie zarumienione.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować