Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu

0 (0 ocen)

Pradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza.

Składniki:

  • Bulion:
    250 ml buliony warzywnego
    1/3 łyżki pasty shiro miso
    jasny sos sojowy do smaku
    kilka kropli oleju sezamowego

    Stałe składniki zupy:
    100 g makaronu konjac
    60 g tofu
    1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej)
    2 łyżki kukurydzy z puszki
    1/2 kapusty pok choi (można zastąpić kapustą pekińską, szpinakiem)
    1 łyżka wodorostów wakame
    1/2 małej papryczki chili
    szczypiorek
    1/2 łyżeczki czarnego lub białego sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ramen

Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ramen 1. Bulion zagotować i dodać kapustę pok choi. Blanszować przez 3 minuty, następnie przełożyć kapustę do miseczki w której będzie podawana zupa.
    Garnek z bulionem zdjąć z ognia i dodać pastę miso. Ewentualnie doprawić sosem sojowym i dodać kilka kropli oleju sezamowego. Po dodaniu miso, bulion można podgrzewać, ale nie gotować.
    Tofu pokroić na plastry, posolić, opanierować w mące. Przełożyć na średnio rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, smażyć z każdej strony aż się zrumieni.
    Wodorosty zalać gorącą wodą, gdy się namoczą i rozwiną, przełożyć do miseczki na zupę.
    Makaron wyjąć z opakowania, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do miski.
    Papryczkę chili i szczypiorek pokroić na krążki.
    Gdy wszystkie składniki zupy będą gotowe, ułożyć je w miseczce i zalać bardzo gorącym bulionem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tofu

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować