Pradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza.
Składniki:
Bulion:
250 ml buliony warzywnego
1/3 łyżki pasty shiro miso
jasny sos sojowy do smaku
kilka kropli oleju sezamowego
Stałe składniki zupy:
100 g makaronu konjac
60 g tofu
1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej)
2 łyżki kukurydzy z puszki
1/2 kapusty pok choi (można zastąpić kapustą pekińską, szpinakiem)
1 łyżka wodorostów wakame
1/2 małej papryczki chili
szczypiorek
1/2 łyżeczki czarnego lub białego sezamu
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotować i dodać kapustę pok choi. Blanszować przez 3 minuty, następnie przełożyć kapustę do miseczki w której będzie podawana zupa.
Garnek z bulionem zdjąć z ognia i dodać pastę miso. Ewentualnie doprawić sosem sojowym i dodać kilka kropli oleju sezamowego. Po dodaniu miso, bulion można podgrzewać, ale nie gotować.
Tofu pokroić na plastry, posolić, opanierować w mące. Przełożyć na średnio rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, smażyć z każdej strony aż się zrumieni.
Wodorosty zalać gorącą wodą, gdy się namoczą i rozwiną, przełożyć do miseczki na zupę.
Makaron wyjąć z opakowania, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do miski.
Papryczkę chili i szczypiorek pokroić na krążki.
Gdy wszystkie składniki zupy będą gotowe, ułożyć je w miseczce i zalać bardzo gorącym bulionem.
Komentarze