Ragoût cielęce w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić
w dużą kostkę. Jedną
cebulę obrać, pokroić na
cienkie cząstki, dodać do
mięsa. Zalać winem, dołożyć
goździki i liść laurowy, wymieszać,
odstawić do przemacerowania
na całą noc.
2.Drugą cebulę obrać i pokroić
w kostkę. Resztę warzyw
opłukać i oczyścić. Marchewkę
i pora pokroić na plasterki, a selera
w słupki. Mięso wyłożyć na
sitko, osączyć z marynaty, marynatę
zachować.
3.W rondlu rozgrzać sklarowane masło,
porcjami wkładać mięso, krótko
smażyć. Doprawić solą, pieprzem,
wyjąć. Na tym samym tłuszczu zeszklić
kostki cebuli, oprószyć mąką,
wlać marynatę i bulion. Dodać mięso,
przykryć i dusić na małym ogniu ok.
30 minut. Dodać warzywa, goździki i
liść laurowy, gotować ok. 30 min.
4.Mięso z warzywami wyjąć łyżką
cedzakową. Sos wymieszać ze
śmietaną i gotować, aż zostanie ok.
600 ml. Doprawić solą, pieprzem, sokiem
z cytryny. Do sosu ponownie włożyć
mięso i warzywa. Ragoût podgrzać,
wymieszać z zimnym masłem. Podawać
z makaronem.
Komentarze