Rafaello migdałowe z adwokatem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla wielbicieli połączenia adwokata, jak i migdałów

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 7 dużych jajek
    * 200 g cukru
    * 230 g mąki pszennej
    * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego

    Do nasączenia:
    * 200 ml wody
    * sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki cukru pudru

    Krem:
    * 500 ml mleka
    * 1 opakowanie cukru waniliowego
    * 3-4 łyżki cukru
    * 2 budynie śmietankowe bez cukru
    * 1 szklanka advocaata
    * 350 g masła w temperaturze pokojowej
    * 100 g wiórków kokosowych
    * 100 g płatków migdałowych

    Wierzch:
    * 100 g wiórków kokosowych
    * 1 łyżka masła
    * 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rafaello Ciasto

Rafaello migdałowe z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa:
    Z mleka, cukru waniliowego, cukru i 2 budyniów w proszku ugotować budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Biszkopt:
    Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić do 160 stopni na funkcję termoobieg.

    Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do masy jajecznej dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą.

    Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i piec przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia, po czym przekroić na 2 blaty.

    Składniki do nasączenia wymieszać, nasączyć biszkopty.
  • 3. Krem:
    Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Następnie w partiach dodać advocaat, wymieszać. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe.
  • 4. Wierzch:
    Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe, cały czas mieszając, do momentu, aż wiórki będą złote. Odstawić do ostygnięcia.
  • 5. Przełożenie:
    biszkopt - krem z wiórkami kokosowymi - biszkopt - krem z płatkami migdałowymi - posypka kokosowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować