Rafaello migdałowe z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa:
Z mleka, cukru waniliowego, cukru i 2 budyniów w proszku ugotować budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
2.Biszkopt:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić do 160 stopni na funkcję termoobieg.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do masy jajecznej dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą.
Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i piec przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia, po czym przekroić na 2 blaty.
Składniki do nasączenia wymieszać, nasączyć biszkopty.
3.Krem:
Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Następnie w partiach dodać advocaat, wymieszać. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe.
4.Wierzch:
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe, cały czas mieszając, do momentu, aż wiórki będą złote. Odstawić do ostygnięcia.
5.Przełożenie:
biszkopt - krem z wiórkami kokosowymi - biszkopt - krem z płatkami migdałowymi - posypka kokosowa
Komentarze