2 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
50 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
300 g miękkiego masła
250 g kokosu
1 szklanka adwokata
500 g herbatników maślanych ok 64 sztuki
Rafaello z adwokatem bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/2 szklanki mleka mieszamy z żółtkami, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i powoli wlewamy do niego mieszankę jajeczną, ciągle mieszając. Gotujemy przez minutę, odstawiamy do wystygnięcia.
2.Masło ucieramy stopniowo dodając budyń, na koniec wlewamy adwokat i wsypujemy kokos. Odrobinę kokosu zostawiamy do dekoracji.
3.Biszkopty układamy obok siebie, by powstał kwadrat o boku 4 na 4 biszkopty. Rozsmarowujemy na nich 1/4 kremu, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, następnie kremem, herbatnikami, kremem, herbatnikami i na koniec kremem, który posypujemy pozostawionym kokosem.
4.Chłodzimy kilka godzin. Kroimy wzdłuż boków herbatnika.
Komentarze