Rafaello z adwokatem

4.45 (172 ocen)

  • 60 min

Genialne ciasto, rozpływające sie w ustach. Coś przepysznego dla podniebienia.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    BISZKOPT
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    CIASTO KOKOSOWE
    5 białek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    20 dag wiórków kokosowych
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA I
    3 żółtka
    3 łyżki cukru kryształu
    1 szklanka mleka
    1 kostka masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino

    MASA II
    1/2 l słodkiej śmietany kremówki
    2 śmietany "Śnieżka"
    1 szklanka adwokata
    1 duża paczka biszkoptów
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 biała czekolada
    3 łyżki słodkiego mleka
    1-2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.45 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafaello z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy i po 1 żółtku. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 170°C.
    Upieczony biszkopt przekroić na pół.
  • 2.
    CIASTO KOKOSOWE
    Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 180°C.
  • 3. MASA I
    Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem i wlać do gotującego się mleka, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń oraz suchą kawę cappuccino.
  • 4. MASA II
    Białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubić ze "Śnieżką", dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, wymieszać.
  • 5. PRZEŁOŻENIE PLACKA
    Połowa biszkoptu - połowa masy I - placek kokosowy - reszta masy I - druga połowa biszkoptu - masa II. Grubo posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować