Racuchy z borówkami i sosem malinowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne puszyste placuszki z owocami

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki

    250 ml mleka

    2 jajka

    szczypta soli

    2 łyżki masła

    150 g borówek

    sos:

    150 g malin

    1-2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy z borówkami i sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i rozpuszczonym ostudzonym masłem. Dodajemy mąkę z odrobiną soli, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy sos i ubijamy na sztywno białka.

    Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem z lodówki oraz borówkami, a następnie smażymy racuchy.

    sos:

    Maliny posypujemy cukrem i podgrzewamy w małym rondlu lub na patelni, a kiedy puszczą soki i zaczną się rozpadać, całość przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie podgrzewamy aby zgęstniał. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę cukru i ewentualnie trochę soku z cytryny.


    Racuchy podajemy z sosem malinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować