PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Racuchy orkiszowe z jabłkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/92/457a166ce7b677aaa5a78f2f406fb64ed0d23b94.jpeg19501300http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/racuchy-orkiszowe-z-jablkami
250 g mąki orkiszowej, typ 1050
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
1 jajko
350-400 ml mleka
2 łyżki masła
1 większe jabłko
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Racuchy orkiszowe z jabłkami
1.
Mleko lekko podgrzej, dodaj masło by się rozpuściło. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj letnie mleko z rozpuszczonym masłem, wbij jajko, wymieszaj, najlepiej wybijać ciasto łyżką, by się napowietrzyło. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, by wyrosło.
2.
Jabłko obierz i pokrój w malutkie i cienkie kawałki, wmieszaj do ciasta. Na patelnię wlej olej ok. 1/2 wysokości patelni. Rozgrzej ją a potem zmniejsz trochę ogień. Kładź nieduże placki, smaż aż się zezłocą. Nie zwiększaj ognia, bo spalą się z wierzchu a w środku będą nadal surowe. Racuchy odkładaj na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze