Racuchy orkiszowe z jabłkami

4.5 (183 ocen)

Puchate, ze zdrowej mąki razowej z dodatkiem jabłka. Robiąc racuchy na suchych drożdżach, nie są one wcale wyczuwalne.

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej, typ 1050
    1 łyżeczka suchych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 szczypta soli
    1 jajko
    350-400 ml mleka
    2 łyżki masła
    1 większe jabłko

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy orkiszowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzej, dodaj masło by się rozpuściło. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj letnie mleko z rozpuszczonym masłem, wbij jajko, wymieszaj, najlepiej wybijać ciasto łyżką, by się napowietrzyło. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, by wyrosło.
  • 2. Jabłko obierz i pokrój w malutkie i cienkie kawałki, wmieszaj do ciasta. Na patelnię wlej olej ok. 1/2 wysokości patelni. Rozgrzej ją a potem zmniejsz trochę ogień. Kładź nieduże placki, smaż aż się zezłocą. Nie zwiększaj ognia, bo spalą się z wierzchu a w środku będą nadal surowe. Racuchy odkładaj na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować