Racuchy orkiszowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzej, dodaj masło by się rozpuściło. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj letnie mleko z rozpuszczonym masłem, wbij jajko, wymieszaj, najlepiej wybijać ciasto łyżką, by się napowietrzyło. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, by wyrosło.
2.Jabłko obierz i pokrój w malutkie i cienkie kawałki, wmieszaj do ciasta. Na patelnię wlej olej ok. 1/2 wysokości patelni. Rozgrzej ją a potem zmniejsz trochę ogień. Kładź nieduże placki, smaż aż się zezłocą. Nie zwiększaj ognia, bo spalą się z wierzchu a w środku będą nadal surowe. Racuchy odkładaj na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Komentarze