Racuchy dyniowe

  • wyświetlono: 720 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Racuchy z dodatkiem dyni smakują wyśmienicie.

Świeca Urszula
  • 10 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

50 dkg mąki
1 szklanka mleka
4 dkg drożdży
7 dkg cukru
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
3 jajka
75 dkg miąższu dyni
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy dyniowe

  • 1. W misce przygotować rozczyn, drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić na 15 min. Następnie dodać pozostałą mąkę, jajka cukier, sól, gałkę muszkatołową, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić około 20 min. Dynię zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, dodać do wyrośniętego ciasta , delikatnie wymieszać. Jeżeli jest zbyt gęste to dodać mleko. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone i przestudzone racuchy posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

DeserdrożdżeświętaDyniakolacjamlekoracuchy dyniowe

Komentarze

Podobne przepisy

hummus , dynia , soczewica , jesień

Dodane przez: Ostra Na Słodko

HUMMUS DYNIOWY Z SOCZEWICĄ

Na grzanki, tosty albo jako pasta...

CIASTECZKA DYNIOWE NA SŁONO

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

CIASTECZKA DYNIOWE NA SŁONO

Ciasteczka dyniowe na słono - tylko...

Oładki dyniowe z jabłkiem

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Oładki dyniowe z jabłkiem

Babciny przepis na smaczne placuszki.

Bułeczki dyniowe

Dodane przez: Sabcia

Bułeczki dyniowe z pieczarkami

Są mięciutkie i bardzo smaczne....

Gofry fasolowo-dyniowe z karmelizowaną cebulą

Dodane przez: kuchenny świat

Gofry fasolowo-dyniowe z karmelizowaną cebulą

Zapraszam na pyszne gofry. Ciasto...

Racuchy z jabłkiem i gorzką czekoladą

Dodane przez: Marzena13

Racuchy z jabłkami i czekolada gorzką

Szybkie i smaczne i dzięki czekoladzie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE