Dyniowe racuchy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste i pachnące cynamonem dyniowe racuchy to idealna opcja na jesienne śniadanie lub deser.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka 3,2%
    1 1/2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    1 łyżeczka cynamonu
    200 g puree z dyni
    olej (do smażenia)
    Do podania:
    miód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Placki z dyni

Dyniowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać drożdże, cynamon, cukier i cukier waniliowy. W misce roztrzepać jajka z ciepłym mlekiem, dodać puree z dyni i połączyć. Dodać suche składniki i całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta i formować placuszki. Piec na złoty kolor z obu stron. Przed podanie polać miodem.

Porady

Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Cynamon Mąka Jajka Mleko Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować