Racuchy dyniowe

4.5 (190 ocen)

Racuchy są mięciutkie, słodziutkie, urzekają wspaniałym, żółtym kolorem. Ponieważ dyniowe puree dość dobrze się przechowuje więc możemy je przygotować także zimą. Będą idealne na Tłusty Czwartek.

Składniki:


  • 1 jajko,
    2 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    200g puree z dyni,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    120-150g mąki,
    60ml mleka,
    olej do głębokiego smażenia,

Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Puree

Racuchy dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy dyniowe 1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, szczyptę soli i całość ubijamy mikserem.
  • Racuchy dyniowe 2. Następnie dodajemy dyniowe puree, mieszamy do połączenia składników.
  • Racuchy dyniowe 3. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mleko, całość mieszamy, powinno powstać gęste, klejące się ciasto. W garnku rozgrzewamy olej.
  • Racuchy dyniowe 4. Łyżką wkładamy porcję ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego :)

Porady

1) Puree z dyni powinno być dość suche. Jeśli używamy dyni zwyczajnej to proponuję odsączyć je np. na gazie. 2) Ilość mąki zależy od rodzaju dyni. Przy dyni zwyczajnej należy dać jej troszkę więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować