Racuchy dyniowe

  • wyświetlono: 2473 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Racuchy są mięciutkie, słodziutkie, urzekają wspaniałym, żółtym kolorem. Ponieważ dyniowe puree dość dobrze się przechowuje więc możemy je przygotować także zimą. Będą idealne na Tłusty Czwartek.

Cukiereczek

Składniki


1 jajko,
2 łyżki cukru,
szczypta soli,
200g puree z dyni,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
120-150g mąki,
60ml mleka,
olej do głębokiego smażenia,

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy dyniowe

  • Racuchy dyniowe1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, szczyptę soli i całość ubijamy mikserem.
  • Racuchy dyniowe2. Następnie dodajemy dyniowe puree, mieszamy do połączenia składników.
  • Racuchy dyniowe3. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mleko, całość mieszamy, powinno powstać gęste, klejące się ciasto. W garnku rozgrzewamy olej.
  • Racuchy dyniowe4. Łyżką wkładamy porcję ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego :)

Porady

1) Puree z dyni powinno być dość suche. Jeśli używamy dyni zwyczajnej to proponuję odsączyć je np. na gazie. 2) Ilość mąki zależy od rodzaju dyni. Przy dyni zwyczajnej należy dać jej troszkę więcej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiDeserracuchydla dzieciDyniajesieńpuree z dyniracuchy dyniowe

Komentarze

Podobne przepisy

Racuchy – pączuchy

Dodane przez: Violetka76

Racuchy – pączuchy

Racuchy – tradycyjne drożdżowe...

image-1l7sg3j

Dodane przez: sylwin03

Racuchy

pyszne bo drożdżowe

Racuchy z jabłkiem

Dodane przez: Paula25

Racuchy z jabłkiem

Pyszne, puszyste racuchy z jabłkiem....

RACUCHY

Dodane przez: Konto nieaktywne

Racuchy drożdżowe

Niesamowicie smaczne, aromatyczne...

image-085ejrq

Dodane przez: wiesiołek

Ruchanki - kociewskie racuchy :)

Pod tą oryginalną nazwą kryje się...

racuchy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Racuchy drożdżowe

Lubicie racuchy drożdżowe? Jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE